Kuuntele teksti tästä:
Susi on suurin Suomessa luonnonvaraisesti esiintyvä koiraeläin. Sen latinankielinen nimi on Canis lupus. Sitä tavataan Suomessa etenkin pohjois- ja itäosissa, mutta ei Pohjois-Lapissa. Eniten susia tavataan Suomen itärajan läheisyydessä. Susi on Suomessa erittäin uhanalainen laji ja rauhoitettu. Susi on yksi Suomen neljästä suurpetolajista.
Susi on reviirieläin ja ne elävät laumoissa. Susilauma koostuu niin kutsutusta alfapariskunnasta eli johtavasta susiparista ja niiden jälkeläisistä. Lauman koko on Suomessa tavallisesti viidestä kymmeneen (5-10) sutta. Nuoret, laumasta erotetut sudet, saattavat vaeltaa pitkiä matkoja löytääkseen oman reviirinsä. Susilauma huolehtii yhdessä lauman pennuista. Suden lisääntymisaika on helmi-maaliskuussa. Johtava susinaaras eli alfa-naaras synnyttää touko-kesäkuussa viidestä kuuteen (5-6) pentua. Sudet elävät noin 12-16 vuotta.
Susi on petoeläin eli lihansyöjä. Se ei syö kasveja. Se hankkii ravintoa eli saalistaa laumassa. Suden ravinto koostuu suurimmilta osin sorkkaeläimistä. Sen saaliseläimiä ovat hirvet, valkohäntäpeurat, metsäkauriit, metsäpeurat ja porot. Myös myyrät, hiiret ja jänikset kelpaavat sudelle.
Susia voidaan metsästää vain poikkeusluvalla, joten se on erittäin vähäistä.
Sudesta saattaa aiheutua haittaa ihmiselle, sillä se voi saalistaa ihmisten kotieläimiä ravinnokseen. Susi saattaa saalistaa ravinnokseen myös metsässä irrallaan olevia koiria.