Kuuntele teksti tästä:
Lehtokurppa on Suomessa esiintyvä kurppalaji. Sen latinankielinen nimi on Scolopax rusticola. Lehtokurppaa esiintyy lähes koko Suomessa. Ainoastaan Pohjois-Lapissa sitä ei juurikaan tavata. Lehtokurpat ovat muuttolintuja eli ne lentävät pois Suomesta talveksi ja palaavat keväällä takaisin pesimään. Syynä muuttoon on ravinnonpuute talvisin. Lehtokurpat muuttavat loka-marraskuussa talvehtimaan muun muassa Britanniaan ja Alankomaihin.
Lehtokurpan voi tunnistaa sen pitkästä suorasta nokasta ja sen leveistä pyöreäpäisistä siivistä. Lehtokurppa on yleisväriltään ruskeankirjava, jonka takia sitä on vaikea havaita maastosta. Lehtokurpan silmät ovat suuret ja ne sijaitsevat lähellä päälakea. Lehtokurppa painaa keskimäärin 300 grammaa.
Lehtokurpat suosivat lehto- ja sekametsiä, rantaniittyjä sekä pellonvierusmetsiä. Lehtokurppauros aloittaa lajille tunnusomaisen soidinlennon heti niiden muutettua maalis-huhtikuussa takaisin Suomeen. Soidinlento koostuu kurnuttavasta ääntelystä sekä rytmikkäistä siiveniskuista. Lehtokurpan pesintä tapahtuu huhti-toukokuussa, jolloin lehtokurppanaaras muniin neljä (4) munaa maahan varvikon tai oksien suojaan. Lehtokurppanaaras saattaa munia kaksi kertaa kesän aikana.
Lehtokurppa käyttää ravinnokseen matoja, etanoita, toukkia ja hyönteisiä, joita se pyydystää pitkän suoran nokan avulla.
Lehtokurppia voidaan metsästää. Metsästys on kuitenkin kohtalaisen vähäistä. Sitä metsästetään yleensä sen lihan takia.