Metsähanhi

Metsähanhi 1

Kuuntele teksti tästä:

Metsähanhi on Suomessa pesivä pohjoisten soiden arkana tunnettu hanhilaji. Sen latinankielinen nimi on Anser fabalis. Metsähanhi on muuttolintu eli se muuttaa talveksi pois Suomesta. Muuttoon syynä on ravinnonpuute talvella. Metsähanhien kevätmuutto eli muutto pesimäalueille tapahtuu huhti-toukokuussa. Syysmuutto eli muutto talvehtimisalueille ajoittuu vaiheittain elokuusta lokakuuhun. Metsähanhi talvehtii pääosin Etelä-Ruotsissa ja Tanskassa. Metsähanhia esiintyy Suomessa harvalukuisena Pohjois-Suomen vetisillä aapasoilla eli suurilla, pääsäntöisesti puuttomilla suoalueilla. Kitukasvuisia mäntyjä saattaa kuitenkin kasvaa aapasoiden korkeimmilla kohdilla.

Metsähanhi painaa 2,5-4 kiloa. Sen levitettyjen siipien kärkiväli on 140–175  sentimetriä. Metsähanhi on pääväritykseltään harmaa. Sen yläpuoli, pää, kaula ja siiven alapinta ovat muuta ruumista tummempia. Metsähanhen nokka on kaksivärinen, jossa oranssin ja mustan osuus vaihtelee. Sen koivet ovat oranssit. Aikuisilla yksilöillä kaulanvärityksessä on selkeää uurteisuutta, joka puuttuu nuorilta metsähanhilta.

Metsähanhi 2

Metsähanhet ovat pariuskollisia. Monesti pari palaa joka vuosi samalle suolle pesimään. Alue on yleensä sama, mihin ne ovat itse syntyneet. Metsähanhinaaras munii toukokuussa pesään neljästä kahdeksaan (4-8) harmaanvalkoista munaa. Pesän sijainti vaihtelee suon eri osissa. Poikaset kuoriutuvat noin kuukauden päästä muninnasta. Sekä uros että naaras huolehtivat poikasistaan yhteisvastuullisesti.

Metsähanhet käyttävät ravinnokseen erilaisia matalien vesien ja rantojen kasveja, kuten esimerkiksi kortteita, saroja ja niittyvillaa. Muuttaessaan metsähanhi käyttää ravinnokseen myös sänkipeltojen eli vasta puitujen viljapeltojen viljoja.

Metsähanhien sulkasato eli höyhenpeitteen uusiutuminen tapahtuu heinäkuun alkupuolella. Sulkasato tapahtuu usein vaikeakulkuisilla vetisillä suoalueilla. Sulkasadonaikaan metsähanhet eivät ole lentokykyisiä. Ne pysyvät tällöin veden välittömässä läheisyydessä, sillä ne voivat sukeltaa useita kymmeniä metrejä, jos ne kokevat olevansa hengenvaarassa. Sulkasadon ollessa valmis elokuun alussa metsähanhet voivat jälleen lentää. Samaan aikaan myös poikasten ovat valmiit lentämään.

Metsähanhia voidaan metsästää. Metsästys sijoittuu syksyyn, jolloin Suomen kautta muuttaa muun muassa Venäjällä pesiviä metsähanhia.