Orava

Orava

Kuuntele teksti tästä:

Orava on yksi kolmesta Suomessa esiintyvästä jyrsijästä, joka luetaan riistaeläimeksi. Se on tuttu lähes jokaiselle suomalaiselle.  Sen latinankielinen nimi on Sciurus vulgaris. Oravalla ja ihmisellä on pitkä historia. Raha tarkoitti vuosisatoja sitten oravannahkaa ja 1500-luvulla oravannahoilla maksettiin verojakin.

Orava on kooltaan noin suklaalevyn kokoinen. Se painaa 200-300 grammaa ja on pituudeltaan ilman häntää 18-24 senttiä.  Sen tunnistaa tupsukorvista, tuuheasta hännästä sekä turkin värityksestä. Orava vaihtaa turkkia kaksi kertaa vuodessa. Kesäturkki on selästä ruskeanpunertava ja talvella harmaanvaalea. Vatsan kohdalta oravan turkin väritys on vaalea ympäri vuoden. Orava voi elää 8-12 vuotta.

Orava on päiväaktiivinen eläin. Sillä saattaa olla muutama pesä käytössä samanaikaisesti. Oravien lisääntymisaika ajoittuu huhti-syyskuulle. Oravanaaras synnyttää rakentamaansa pesään yhdestä kolmeen (1-3) poikuetta lisääntymisaikana, joissa jokaisessa on kahdesta viiteen (2-5) poikasta.  Oravanaaras hoitaa poikaset yksin.

Orava on sekasyöjä. Se syö sekä kasvi- että liharavintoa. Niiden pääsääntöistä ravintoa ovat havupuiden, etenkin kuusen siemenet. Havupuiden siementen lisäksi orava käyttää ravinnokseen myös esimerkiksi pähkinöitä, marjoja sekä hedelmiä. Eläinravinnoksi oraville kelpaa hyönteiset, linnunmunat ja -poikaset. Lisäksi oravat syövät syksyllä myös sieniä. Orava varastoi ruokaa myös talven varalle.

Oravilla on Suomessa luontaisia petoja eli niitä ravinnokseen käyttäviä eläimiä. Näitä petoja ovat muun muassa näätä, kanahaukka ja muutamat pöllölajit. Oravia voidaan myös metsästää, mutta metsästys on vähäistä. Oravia metsästetään sen turkin takia.

Oravista ei varsinaisesti ole haittaa ihmiselle.