Kuuntele teksti tästä:
Metsäkauris on Suomen pienin hirvieläin. Sen latinankielinen nimi on Capreolus capreolus. Metsäkauris on ainoa Suomessa esiintyvä hirvieläin, jolla on reviiri. Metsäkauriilla se tarkoittaa sitä, että uroksilla eli pukeilla on oma selvärajainen elinympäristö, jota ne puolustavat muilta pukeilta. Metsäkauris on levinnyt lähes koko Suomeen Lappia ja Itä-Suomen pohjoisia alueita lukuunottamatta. Metsäkaurista tavataan lähes koko Euroopassa.
Metsäkaurispukki perustaa reviirinsä huhtikuun alussa turvatakseen lisääntymisen ja ravinnonsaannin. Reviiri on noin 20-80 hehtaaria. Talvella metsäkauriit muodostavat perheryhmiä, joihin kuuluu pukki ja muutama naaras vasoineen.
Metsäkauris on kasvissyöjä. Se ei syö lihaa. Sen ravinto vaihtelee vuodenajasta riippuen. Keväällä ja kesällä metsäkauriille maistuvat muun muassa heinä- ja ruohokasvit. Talvella metsäkauris syö muun muassa mustikanvarpuja, kanervia ja puolukan varpuja sekä jäkäliä ja naavaa. Talvella metsäkauriin ruoansulatus toimii hitaammin. Metsäkauris on talvisin riippuvainen ihmisten tarjoamasta ravinnosta eli ruokintapaikoista, jos lunta on paljon.
Metsäkauriiden lisääntymisaika eli kiima-aika on heinä-elokuussa. Metsäkauriin vasa syntyy vasta seuraavan vuoden keväällä. Metsäkaurisnaaraalla on viivästynyt sikiönkehitys eli hedelmöittynyt munasolu alkaa kehittyä vasta viiden kuukauden kuluttua hedelmöittymisestä. Vasoja syntyy kerralla yleensä yhdestä kolmeen kappaletta (1-3). Metsäkauriin vasa ei seuraa emoaan, vaan jää piiloon kasvien suojaan, jossa sen emo käy sitä ruokkimassa. Metsäkauriit voivat elää yleensä noin10-vuotiaiksi.
Metsäkauriskantaan eli niiden määrään Suomessa vaikuttavat kolme tekijää: niitä ravinnoksi käyttävät pedot, vaikeat talviolosuhteet sekä metsästys. Kettu saalistaa etenkin metsäkaurisvasoja ravinnokseen. Myös ilves ja susi käyttävät metsäkauriita ravinnokseen. Metsäkaurista myös metsästetään. Metsästämiseen tarvitaan lupa. Metsästyksen avulla voidaan säädellä metsäkauriskannan kokoa. Tämä on tärkeää muun muassa liikenneonnettomuuksien määrän rajoittamiseksi.
Metsäkauriista ei oikeastaan ole haittaa ihmisille.